Floaten – Ontspannen drijven op zout water

Floaten is gewichtloos en ontspannen drijven op zout water. De opwaartse kracht van het water zorgt dat het lichaam blijft drijven zonder enige inspanning. Doordat het hele lichaam ondersteund wordt door het zoute water kunnen alle spieren volledig ontspannen. Floaten is een ervaring vergelijkbaar met drijven in de Dode Zee.

Floaten is ook dé manier om totaal te ontspannen. U hebt in de cabine de controle over het licht en het geluid. Door het beperken van externe prikkels, kunnen het lichaam en de geest totaal tot rust komen. Officieel wordt dit ‘Floatation REST’ (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd.

Onze Floataway Cabin ForTwo is uniek in Nederland. U kunt bij Float Sensations zowel alleen als samen in 1 floatcabine floaten.

Floaten

 

Voorbereidingen

 • Het is raadzaam voor de floatsessie naar het toilet te gaan.
 • Gebruik geen alcohol voor het floaten.
 • Minstens drie uur van te voren niet scheren of ontharen. Door het hoge zoutgehalte zal dit gaan prikken. Hierbij geldt hoe langer hoe beter.
 • Kleine huidbeschadigingen kunnen afgedekt worden met zuurvrije vaseline die u uiteraard van ons krijgt
 • Overleg eerst met uw huisarts of psychiater bij lichamelijke of geestelijke klachten.
 • Een handdoek is niet nodig, dat wordt natuurlijk door ons verzorgd.
 • Bent u slecht ter been, neem dan iemand mee die u kan helpen bij het in- en uitstappen van de floatcabine.

De Floataway Cabin ForTwo floatcabine en de floatkamer

Float Sensations is het eerste en enige floatcenter in Nederland met duo floatcabines waarin u naar wens alleen of samen kunt genieten van een floatsessie!

De floatkamer is een afsluitbare ruimte met een eigen douche en natuurlijk de floatcabine.
De verlichting wordt geschakeld met een bewegingsmelder en gaat na enkele minuten automatisch uit als u in de floatcabine ligt. De floatcabine is ook van verlichting voorzien, maar indien u dat wenst kunnen wij ervoor zorgen dat de kamerverlichting ook aan blijft.

Vanuit de douche kunt u direct in de floatcabine stappen en na de floatsessie stapt u meteen onder de douche om het zout af te spoelen. Uiteraard hebt u haar- en huidverzorgende producten tot uw beschikking in de douche.

De Cabin ForTwo floatcabine is hoog genoeg om in te staan en ruim genoeg om met één of twee personen comfortabel te floaten. Verder hebt u zelf de controle over het licht en de muziek in de cabine.

Mocht u een begeleider meenemen om u te helpen bij het uit- en instappen, kan deze in de floatkamer in een comfortabele stoel een boek lezen of internetten tijdens uw sessie, of onder het genot van een kop koffie of thee in de zithoek plaats nemen. Uiteraard staat ons WiFi netwerk ter beschikking van uw begeleider.

 

Positieve effecten van het floaten

 • Floaten is ontspannend en vermindert en voorkomt stress.
 • Door het gewichtloos drijven en daardoor ontspannen van de spieren kan floaten chronische (spier)pijnen verminderen en verzachten.
 • De optimale temperatuur van 36.5 graden verbetert de doorbloeding van uw huid.
 • Doordat u volledig ontspant, verlagen uw hartslag en bloeddruk.
 • Uw spieren ontspannen zonder drukpunten, zoals in een bed.
 • Doordat er geen drukpunten zijn, zult u ook geen neiging hebben om om te draaien.
 • Floaten helpt sporters zowel bij de mentale voorbereiding voor een prestatie als bij het herstel na een inspanning.
 • Slapeloosheid wordt vaak veroorzaakt door stress. Een floatsessie in de avonduren kan ervoor zorgen dat u ’s nachts beter slaapt.
 • Psoriasis is vaak gerelateerd aan stress, waardoor ontspanning belangrijk is voor psoriasis patiënten.
 • De ontspanning van het drijven in het warme water en de verzorgende werking van het Epsom zout hebben vaak een verlichtende werking voor psoriasis patiënten. De floatsessie kan eventueel gecombineerd worden met een warmtesessie in de infraroodcabine.


Wanneer mag u niet floaten?

 • Bij psychische aandoeningen en depressies zijn de effecten van het floaten onvoorspelbaar en wordt floaten afgeraden.
 • Mensen met open wonden of die last hebben van incontinentie mogen niet floaten
 • Mensen met een hoge bloeddruk kunnen flauw vallen door een te snelle verlaging van de bloeddruk. Indien u bloeddrukverlagende medicijnen slikt, is er weinig risico.
 • Hetzelfde geld voor mensen met epilepsie. Indien u hiervoor medicijnen gebruikt is er weinig risico. Het is wel aan te raden om dan iemand mee te nemen. Deze persoon kan met u van de floatsessie genieten in het duo floatbad, of met een goed boek plaatsnemen in de floatruimte.
 • Floaten onder invloed van drugs, slaapmiddelen en medicijnen die invloed hebben op het bewustzijn, is niet toegestaan.
 • Floaten onder invloed van alcohol is niet toegestaan.
 • Indien u ongesteld bent of verwacht ongesteld te worden, mag u niet floaten.
 • Bij evenwichtsstoornissen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een verkoudheid, kunt u beter niet gaan floaten.
Veel gestelde vragen ( FAQ )
Krijg ik last van claustrofobie?
Nee, de float cabine is erg ruim van binnen, met licht, geluid en goede ventilatie.

Krijg ik het koud in de cabine?
Nee, het water wordt geluidloos continue verwarmd tot de ideale float-temperatuur van 36.5 °C.

Hoe zit het met m’n haar?
U dient uw haar voor en na het floaten te wassen.
Haarlak en uitwasbare haarverf zijn niet toegestaan.

Kan ik ziek worden door mijn voorganger?
Nee, dat kan niet! Ten eerste bemoeilijkt de Epsom zoutoplossing het gedijen van ziekteverwekkers.Ten tweede wordt het water van de float cabine continue gedesinfecteerd om alle vervuiling te verwijderen. Na elke floatsessie wordt al het water door een krachtig filtreersysteem gepompt. Floaten is veiliger dan zwemmen in een zwembad.

Kan ik tijdens het floaten per ongeluk omdraaien in het water?
Nee, het water is maar 25 cm diep. Ook is het veel zwaarder dan normaal water door het hoge Epsom zoutgehalte, dus u drijft ook veel makkelijker en hoger dan in een zwembad. Doordat er geen druk op het lichaam is, is er ook geen neiging om om te draaien. Veel mensen vallen in slaap in een float cabine.

Kan ik te zwaar zijn om te floaten?
Nee, iedereen blijft drijven in de cabines.

Zal ik genoeg zuurstof hebben?
Ja! De lucht in de cabine is warm en stijgt op. Frisse lucht wordt van
onderen toegevoerd.

Ik kan niet zwemmen!
Geen probleem! Floaten is net zo makkelijk als in bad gaan. Het water is maar 25cm diep en u kunt met uw handen de bodem aanraken.

Is badkleding verplicht?
Nee, badkleding is geheel naar eigen keus. De kamer met float cabine en douche kan op slot en staat geheel tot uw beschikking tijdens de floatsessie.


Wat is Epsom zout en waarom wordt het gebruikt?

Epsom zout is magnesium sulfaat. Het komt in veel heilzame bronnen voor. Het verschilt van zee- of tafelzout, wat voornamelijk uit natrium chloride bestaat. Epsom zout wordt al eeuwenlang gebruikt om huidproblemen te behandelen. Het is niet giftig en onschadelijk als het per ongeluk ingeslikt wordt. We gebruiken het om twee belangrijke redenen. Ten eerste wordt de dichtheid van het water zo hoog dat u blijft drijven. Ten tweede maakt het de huid lekker zacht.

Het lijkt me eng om in het donker te floaten!
Geen probleem! U hebt de controle over het licht in de cabine. Het licht in de kamer werkt via een bewegingssensor en gaat automatisch uit, maar u kunt het licht in de cabine aan laten.

Hoe lang duurt een floatsessie?
Zo lang als u wilt, vanaf 45 minuten. Bij een sessie korter dan 45 minuten heeft het floaten geen noemenswaardig effect.

Hoe verloopt een floatsessie?
Wij begeleiden u naar de float kamer, waar u een korte uitleg krijgt.
Na de uitleg doet u de kamerdeur op slot, kleedt u uit en neemt u een warme douche om eventueel vuil van het lichaam te spoelen. Dan stapt u in de cabine en gaat u ontspannen liggen. Al naar gelang uw voorkeur laat u het geluid en licht aan of doet u ze uit. De kamerverlichting wordt geschakeld met een bewegingsmelder en gaat na enkele minuten automatisch uit. Aan het eind van de floatsessie gaat het licht in de cabine aan. U stapt van de cabine direct in de douche, waar u het zout van uw lichaam kunt spoelen. Na deze heerlijke douche kleedt u zich weer aan en kunt u in de zithoek even rustig bijkomen met een kopje koffie of thee.

In bad rimpelt mijn huid. Gebeurt dat hier ook?
Nee, het Epsom zout heeft een verzorgende werking op de huid en zorgt dat deze niet gaat rimpelen. Uw huid droogt ook niet uit.

Hoe zit het met mijn privacy?
De kamer met float cabine en douche kan op slot en staat geheel tot uw beschikking tijdens de floatsessie.

Ik ben zwanger, dan mag ik zeker niet floaten?
Integendeel, juist dan is floaten goed voor u! Door het gewichtloos drijven worden uw rug en bekken volledig ontlast wat voor verlichting van pijn en stijfheid zal zorgen. In verband met de hygiëne mag u tot en met de achtste maand floaten.